Адреса

Бул. Илинден бр. 86, Скопје 1000

Телефонски број

02 3117 669

Е-пошта

contact@musmacscinat.mk

26 Oct

Превалец Centum fossus

  • 09:00 am
  • НУ Природонаучен музеј на Р. С. Македонија

  Откривањето на фосилните цицачи во нашата држава е извршено 1917 година од страна на еден германски командант, кој вршел ископување на песок, на 3,5 km југозападно од Велес. Веднаш сфатил дека коските кои ги пронашол се од големо значење и ги испратил во Минхен на палеонтологот Schlosser на испитување, кој при проучувањето докажал дека овие фосилни цицачи се многу важни и слични со тие што се откриени во Пикерми, локалитет во Грција на околу 20 km од Атина, оттука произлегува терминот Пикермиска фауна.

Контакт

Бул. Илинден бр. 86, Скопје 1000
Телефонски број: 02 3117 669
Е-пошта: contact@musmacscinat.mk

Социjaлни мрежи